Vägen till trafikflygarpilot

Nedan har vi beskrivit en väg som guidar dig från drömmen till jobbet. Vi har försökt att skapa den väg som de flesta av våra elever går och den är baserad på den integrerade utbildningen till kommersiell pilot – alltså den utbildning där man följer en grupp.

Drömmen

Som så mycket annat i livet, börjar det med en dröm. En del har drömt om att vara pilot ända sen de var barn och har inte strävat efter annat och hos andra har drömmen växt fram under tiden som de har valt en annan karriär i livet. Gemensamt för dem är glädjen över att flyga och drömmen om att sitta i cockpit.

Sök information

Beslutet om att börja en pilotutbildning är stort. Av denna anledning spenderar de flesta många timmar på internet för att söka information om utbildningen, pris, studiebidrag, flygtyper, jobbmöjligheter osv. Hos GreyBird Pilot Academy vet vi att beslutet tas utifrån sparsam och motstridig information, som du hittar på internet. Vi hoppas att alla potentiella pilotelever kontakter oss och antingen deltar i ett informationsmöte eller besöker oss på skolan. Besöket och mötet med skolan skapar absolut bäst intryck.

Besök skolan

Vi rekommenderar alltid att potentiella elever ska besöka de skolor man är intresserad av. Det finns inget bättre sätt att få ett intryck av skolan. Under mötet har du möjlighet att ställa alla relevanta frågor, träffa ledningen, lärare, instruktörer och elever. Hos GreyBird Pilot Academy håller vi regelbundet informationsmöten om våra utbildningar och ALLA är välkomna. Ta gärna med en familjemedlem eller en vän. På informationsmötet går vi igenom utbildningen och du får en bra uppfattning om elevernas vardag. Om du hellre vill träffa GreyBird Pilot Academy personligen, är du alltid välkommen att kontakta oss. Det är även möjligt att besöka skolan på en vanlig undervisningsdag, där du får möjlighet att följa läraren under en dag.

Flygmedicinsk undersökning

Det är väldigt olika när våra framtida piloter får gjort en flygmedicinsk undersökning, men vi rekommenderar att genomföra den snarast möjligt, efter att man har bestämt sig för att gå utbildningen. Alla som önskar att bli kommersiell pilot ska ha en ”Class 1 Medical”, som är en grundlig läkarundersökning i olika faser, som ska göras av på ett godkänt Aeromedical Center, som i nuläget finns i Stockholm och Malmö. Elementen i denna undersökning är fastsatt av transportstyrelsen och du kan förvänta dig att få kontrollerat blodtryck, EKG, synen, balansen, hörsel och allmäntillstånd. Priset på en ”Class 1 Medical” ligger på mellan 8000 och 10.000 kr.

Finansiering

Varje elev betalar själv för sin utbildning och hos GreyBird Pilot Academy kostar den integrerade utbildningen till kommersiell pilot 935.000 kronor. Alla skolor har olika krav för betalning av utbildningen – en del kräver förskottsbetalning och andra har fasta ratebetalningar. Hos GreyBird Pilot Academy behöver du inte betala något i förskott. Uppgörelsen sker löpande i ett ”pay as you go” koncept. Det betyder ganska enkelt att våra elever blir fakturerade löpande för den faktiska undervisnings- och flygtiden.

Antagningsprov och provflygning

När du har bestämt dig för att du vill börja på GreyBird Pilot Academy, ska du genomföra ett antagningsprov. Provet består av ett muntligt samtal, ett skriftligt matematik- och fysikprov, samt en provtur med antingen vår chefsinstruktör eller vår skolchef. Hos GreyBird Pilot Academy motsvarar antagningstesterna dom kriterier som ställs på gymnasiebetyg för pilotutbildning. Följande av ett samtal som varar i ca 30 minuter, där vi bedömer dig, som är relevant i både utbildningsnivån, men även dina möjligheter för att genomföra utbildningen. Det är viktigt för oss att våra elever förstår vad utbildningen innebär, så att dina och våra förväntningar matchar. Vi har löpande antagningsprov och de är gratis. De flesta önskar även en provflygtur. Hos GreyBird Pilot Academy flyger du oftast med en av våra mest erfarna instruktörer. I videon kan du se hur vi förbereder, samt flyger en provflygning.

Ställ krav!

Nu har du kanske varit ute och besökt flera olika skolor och du är redo för att ta det stora beslutet om var du önskar att utbilda dig. Hos GreyBird Pilot Academy respekterar vi att det är stort beslut och det är därför viktigt att du ställer krav på skolan. Vi vet att det sällan slutar bra om du inte är trygg med beslutet.

Utbildningsavtal

Eftersom utbildningen är självfinansierande och noggrant avstämd ekonomiskt, är det viktigt att det inte uppstår oväntade utgifter under utbildningen. Ett sätt att försäkra detta är att du skriver på ett utbildningskontrakt. Kontraktet är DIN säkerhet för att skolan inte ändrar priset löpande under din utbildning eller på annat sätt försöker att öka utgifterna. Vi rekommenderar att man alltid skriver på ett kontrakt innan utbildningen startar, eftersom det ställer krav på skolan. När du har fått godkänt på antagningsprovet hos GreyBird Pilot Academy och vi har stämt av våra och dina förväntningar, skriver vi ett utbildningskontrakt till dig. Så snart detta är underskrivet är du klar till att börja utbildningen!

Utbildningsstart och utbildningens struktur

Hos GreyBird Pilot Academy har vi utbildningsstart två gånger om året på den integrerade utbildningen: augusti och januari. Under första skoldagen träffar du de andra eleverna och om vädret tillåter, kommer alla elever upp i luften (självklart tillsammans med en av våra erfarna instruktörer). Strukturen av den integrerade utbildningen till kommersiell pilot hos GreyBird Pilot Academy, hittar du under menyn ”Den integrerade utbildningen

Färdigutbildad

Efter ca två år är du utbildad kommersiell pilot. Hos GreyBird Pilot Academy firas detta med en reception för familj och vänner. Vårt mål är hjälpa våra elever med att få ett jobb efter avslutad utbildning. Därför fortsätter relationen gärna mellan skolan och våra elever när de är färdigutbildade. Bilden är från examensfesten under våren 2016.

Anställning

När du är färdigutbildad pilot är det dags att söka jobb. Allt räknas när jobbet bara handlar om att flyga flygplan. Det är otroligt viktigt att veta att det inte finns några skolor som kan garantera ett jobb efter avslutad utbildning, men trenden är tydlig idag: om du har en type rating på en av de tre typer vi erbjuder, är du nästan säker på att få ett jobb. Vår statistik visar att 100% av våra elever som har tagit en type rating hos oss, har ett jobb idag.

När ett flygbolag (SAS, JetTime osv.) får din ansökan, blir du bedömd och om flygbolaget menar att du är lämplig, kan man oftast förvänta en rad antagningstester. Dessa kan variera från flygbolag till flygbolag, men oftast innehåller de en intervju samt en simulatortest. En del har även gruppövningar, psykotekniska tester samt personlighet- och intelligenstester. Om du blir godkänd blir man oftast provanställd under en period. Om allt fungerar blir du därefter erbjuden en tillsvidareanställning. När man ska byta jobb, ska man oftast genomföra nya antagningstester. 

Hos GreyBird Pilot Academy försöker vi så mycket vi kan, hjälpa våra elever med att skriva ansökningar samt förbereda dem inför antagningstesterna. Alla elever på den integrerade utbildningen hos GreyBird Pilot Academy, har redan suttit i samma typ av simulator som man använder under testerna hos flygbolagen. Det ger därför en stor fördel, eftersom eleverna känner sig trygga och kan fokusera 100% på själva simulatorflygningen. Vi försöker även använda våra nätverk till att hitta lediga tjänster i branschen, till de nyutbildade piloterna.

Vägen till drömjobbet - GreyBird Pilot Academy